Monday, April 9, 2012

Hargailah pasangan anda ;)

Assalamualaikum dan selamat malam.
apa khabar bloggers? sudah lama kita tdk bersua di laman ini kan? i pn dh lama tk update blog i ni.
agaknya dh bersawang dh. labah2 siap buat rumah agaknya kan kan?

Pada zaman masa kini, terlalu byk kes khwn cerai. knp ek? mungkin peredaran pd maza kini lbh kpd moden.
tgkla skrg, kemudahan IT sgtlah maju. dlu zaman surat-menyurat. skrg? zaman dihujung jari je. tkyh ssh2.
tk tau nk pg mn? semua dihujung jari je. dr zaman ke zaman kehidupan manusia pn berubah-ubah.
mungkin disebabkan kemudahan terlampau canggih smp manusia menyalah guna bnda tersebut. kita pn tk tau apa disebalik perpisahan pasangan2 tersebutkan?

Ada kalanya seseorang memilik pasangan hidup berupa paras menarik tetapi cakapnya pedas lagi menyinggung. ada pasangannya rupawan, bahasanya sedap didengar tetapi sgtlah boros. ada pula pasangannya pandai berjimat tetapi malas beribadah.

Kerencaman dalam mencari jodoh ini pernah diibaratkan dalam satu hadis : 'Manusia itu seperti unta. antara 100 ekor unta, sgt sulit kamu menemukan seekor yg sgt baik tunggangannya.' (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Pasangan ideal mmg sukar diperolehi dalam zaman yg penuh dgn pancaroba ini.
ada gadis yg mengeluh kerana sdh pnt mencari calon suami yg berkelayakan, gagah, hensem, tenang dan lembut serta kuat beribadah.

Ada teruna mengeluh sukar mencari calon isteri yg cantik rupawan, senang dipandang, sabar, jimat, suka beribadah dan pndai mengambil hati ibunya.

Sepatutnya kita kne igt satu pesanan : 'Hendaknya seorang Mukmin tdk meninggalkan seorang Mukminah. Klau dia membenci suatu perangai pd diri isterinya, dia pasti menyenangi perangai yg lain.'

Sejajar dgn firman Allah : 'Kemudian apabila kamu tdk menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tdk menyukai sesuatu, pdhl Allah menjadikan pdnya kebaikan yg byk.' (An-Nisaa: 19)

Sbg pasangan (baik suami mahupun isteri), jgnlah kita membiarkan begitu saja beberapa aib kekurangan pasangan kita. alasan bhw sikap sdh begitu sejak mula - tdk blh dipakai sama sekali.

Sikap manusia boleh diubah selagi ia sanggup merubahnya.

Kadang-kadang secara sengaja atau tidak, kita ingin mengubah keperibadian pasangan kita. Padahal menerima segala kelebihan dan kekurangan pasangan kita adalah salah satu kuci kejayaan dalam menjalinkan hubungan. Oleh itu, bersikaplah realistik, terimalah dia seadanya.

  • Cuba lakukan kegiatan bersama-sama. Jika anda berdua mempunyai hobi yang berbeza, cuba cari persamaan aktiviti. Mesti akan jumpa punya. Boleh sekadar menonton wayang bersama, atau berdua bersiar-siar di taman. Kalau anda lebih senang menghabiskan masa dengan sahabat berbanding dengan pasangan anda, maka anda berada dalam bahaya.

  • Jangan terlalu menuntut pasangan untuk menjadi pasangan paling sempurna di dunia. Jangan terlalu 'perfectionist'. Jangan suka memperbesarkan masalah kecil yang sebenarnya hanyalah sebahagian kecil daripada ketidaksempurnaannya.

  • Jaga komitmen antara satu sama lain. Jangan berjanji yang tidak boleh anda penuhi. Percaya dan hargai pasangan anda.

  • Jujurlah. Katakan dengan tenang, tidak perlu berteriak. Jujur adalah landasan utama dari sebuah hubungan.

  • Hormati dan hargai pasangan anda, terutama di depan orang lain. Jangan jatuhkan harga dirinya, sebaliknya beri dia sokongan dimanapun dia berada.

0 komen2 dari kengkawan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved FarsyaShamsudin