Monday, December 31, 2012

New Year eve ;)

Assalamualaikum dan selamat siang semuanya ;)
entry kali ni tkde la menarik mana. sb tkde gmbr bunga api lg. yela, lg beberapa jam je nk menjelan 2013. cpt btl masa berlalu. apakan daya, pejam celik pejam celik dh 2013. syukur alhamdulillah kita masih celik di saat ini. sempat lg nk bertaubat pd yg nk berubah ;) DAN yang paling penting lagi beberapa jam je i lebih tua. 23tahun pada tahun 2013. halaaaa :'(( rasa sayang nak tinggalkan tahun 2012. tapi, apakan daya, kita takde kuasa untuk berhentikan masa. DORAEMON, mana awak? saya perlukan mesin hentikan masa. LOL

Apa azam korg pada tahun 2013? i berharap thn 2013 lbh baik dr thn 2012. semua org pn berharap mcm tu. moga diberkati olehNya *angkat tgn berdoa* okay, psl new year eve, mlm ni korg ke mana? dh ada plan ke? i tkde plan pn. just amik akk then lepak OldTown(OT) danau kot. sb situ pn tmpt i slalu lepak. BIL pulak tringin minum ice blend. situ la tmpt dituju. mls nk menuju ke tmpt lain. sb wktu2 spt mlm ni cnfrmed jem sgt sgt sgt. tersangat la padat mcm tauhu yg disumbat-sumbat dgn timun dan bubuh sos. HIHI cite psl makanan la plop. kwn i pn katanya 'i klua esk pn naik moto jln2. mls naik kreta, jem'. see? jadi, untuk elak dari jem, apa kata korang naik moto sahaja. lebih mudah dan pantas. ada sesetengah manusia taknak naik moto. katanya 'NON CURLASSS'. double what? terus gue harus bilang WOW gitu? takde nya 'NON CURLASS' and what so on. zaman sekarang rmai prefer untuk menunggang motosikal di waktu sebegitu. kehidupan di KL pentingnya ada moto. sebab munasabab dia adalah JEM. bukan jem roti ok :D

Ok, setelah merepek merapu dan meraban. back to main topic. apa bestnya sambut new year? anda ada pengalaman yang ingin dikongsi? moh ler comment :D macam i, takde pengalaman pun. every year pun just kluar jalan2 tgk suasana, then balik. kadang2 duduk rumah je. sebab nothing special pun. kenapa event seperti ini disambut elok? kenapa event di masjid kurang memuaskan sambutannya? adakah ini berlegar difikiran anda? kalau takde, nvm. ini yang berlegar difikiran i. kita lebih memilih untuk ENTER ke neraka dengan bayaran. TAPI, tidak memilih untuk ENTER ke syurga dengan tanpa bayaran. diri anda, anda sendiri la decide okay?

Dan mungkin juga ramai 'Awek2' yang bakal dikorban kan. wahai gadis2, mana manners kalian? fikirkan mak ayah dirumah yang sangat percaya kan anda.. jangan menyesal kemudian hari gadis2 ku. fikir sebelum buat. kaum adam takkan buat isteri sekiranya anda berperangai sebegitu. sejahat-jahat kaum adam, mereka mahukan isteri yang solehah. opsss! TERceramah plak. sorry :/ ustazah kah dia ni? takla, i wanita biasa je. HEHE cuma sekadar ingatan untuk kalian semua dan diri i sendiri. MAAF sekiranya ada yang terasa. i tak bermaksud untuk berbuat demikian. apa-apa pun


HAPPY NEW YEAR / SELAMAT TAHUN BARU 2013.

Tuesday, December 25, 2012

Ciri-ciri lelaki idaman..


Assalamualaikum dan selamat malam semua ;)
entry kali ni agak best jgkla. tp, tk best mn. eh eh! mcm paria la kau ni farsya. kjp best,kjp tk. HAHA blh tahan la kot. ehhh?! blh tahan plak? joke joke. korg bc, korg la nilai ok? entry kali ni i nk mencerita kan lelaki idaman di kalangan wanita.

I ada kwn yg sering bertnya dkt i 'you, apa yg wanita nak sbnrnya dr lelaki?' 'apa ciri2 yg wanita nk ada pd lelaki tu?'. dan mcm2 lg lahh. byk kes yg i dh dgr, okay guys, i nk share skit je, tk byk. sekurang-kurangnya korg blh la praktikkan utk memikat wanita yg korg inginkan..

Zaman skrg ni mmg ssh nk cr lelaki yg btl2 menepati citarasa kita. al-maklumlah bkn semuanya sempurna. btl? jika Allah ciptakan semua hambanya sempurna, maka tk majulah manusia. akan berada di takuk yg sama jgk. sb semuanya dh sempurna, apa lg nk diperbetulkan. btl? 

Okay kwn2 semua, ciri-ciri lelaki idaman wanita adalah :


1. LELAKI YANG PRIHATIN
Kalau dapat lelaki sedemikian memang dijamin sweetla coz bila kita ada pe2 masalah kita boleh luahkan pada lelaki ini dan lelaki ni plak pandai ambik hati kita dan mengambil berat tentang kita time susah dan senang.Yang penting tidak hipokrit dalam meluahkan cadangan penyelesaian or pendapat tentang masalah kita. Yang paling ditakuti ialah bila lelaki ini akan berasa jemu coz asyik dia je kena jadi pendengar setia.Jadi kita kenala jadi prihatin jugak.Kira situasi win-win la.

2. LELAKI YANG MEMBERI KEBEBASAN SEWAJARNYA
Lelaki ni jenis yang cool kerana yakin dan bertimbang rasa dalam memberi kita suatu kebebasan untuk membuat pilihan dan keputusan yang sewajarnya.Bukan senang nak cari lelaki camni,kebanyakkan semua ada ego tinggi.Tapi diingatkan kebebasan yang diberi itu,bukanla tiket untuk keluar dari rumah tanpa minta izin dari dia.

3. LELAKI YANG BERHATI-HATI
Lelaki ini seorang yang amat bertanggungjawab dalam melaksanakan tindakan. Kalau dapat lelaki sedemikian,nescaya kamu akan selamat 24jam dari sebarang kecelakaan dengan izin Allah s.w.t. Seolah2 kita dapat bodyguard yang sungguh setia menjaga keselamatan kita. Kan sweet camtuh macam dimanjai dan ditatang bagai sang puteri dari kayangan.

4. LELAKI YANG WANGI DAN BERSIH
Lelaki ini bisa membuatkan kamu berasa selesa untuk mendampingi dengan dia. Masakan tidak,sudahla dia wangi kemudian bersih lagi. Tentula kamu akan berasa amat selesa. Sudah lumrah ktia cintakan kebersihan dan kewangian yang neutral. Konfirm keje2 kat rumah menjadi ringan andai dapat lelaki begini.

5. LELAKI YANG PEMURAH
Ni lelaki yang best,setiap ulang tahun kelahiran dan perkhawinan kita,konfirm ada2 je suprise dibuatnya. Ada yang dapat melancong ke luar negara,ada yang dapat barang idaman dan macam-macam lagi. Kalau lelaki ni jenis pangkat DATUK yang lebih berusia,rasanya kita x berapa nak bahagia kot. Lainla kalau dapat DATUK yang muda-muda yang dia sendiri ikhlas mencintai kita.

6. LELAKI YANG TIDAK KISAH
Lelaki ni kadang2 best gak coz apa yang kita masak mungkin dia x la nak kritik sangat macam simon paul tuh. Kadang-kadang bila kita ajak makan kat luar,dia x marah n siap bawa kita ke restoran tempat kamu dating2 dulu. Best kan??

7. LELAKI YANG MEMBERI SOKONGAN PADU
Ini lelaki kalau dapat memangla bahagia,bukan apa saat kita dalam kesedihan,kemurungan dan sebagainya,dia lah orang yang paling memberi sokongan padu. Saat kita nak melahirkan anak,dia ada disisi,saat kita perlukan pelukan kerana dibuang kerja,dia ada disisi dan apa jua konteks yang memerlukan kita mendapat sokongan,lelaki inilah yang akan memenuhi konteks tersebut.

8. LELAKI YANG CINTAKAN KEDAMAIAN
Lelaki ini kalau dapat konfirm kita akan dapat melawat tempat2 menarik seperti dalam hutan,tasik dan sebagainya. Memang best dapat lelaki yang sukakan kedamaian ni,mungkin kita x pernah masuk dalam hutan akan jadi gila nak masuk dalam hutan. Bukankah romantik berdua-duaan dalam hutan bersama lelaki begini(yang dah jadi suami la),seolah-olah dunia ni milik kamu berdua. Nak balik kampung konfirm dipenuhi lebih2 lagi kalau lelaki ni asal duduk dibandar.Mungkin dia lebih suka ikut kamu ke rumah mak mertuanya.

9. LELAKI YANG EGONYA TIDAK TINGGI
Tentu kita akan bahagia bila kita dapat meluahkan pandangan dan pendapat sendiri kepada lelaki ini.Bahkan dia sendiri sudi menerima cadangan kita,itupun kalau dia rasakan logik dan betul setelah berbincang dengan kita. Lelaki ini juga akan meluahkan perasaan kepada kita tanpa sembunyikan apa-apa.Coz dia yakin kita ni pendengar setia. Bukankah diri rasa dihargai bila dapat lelaki sedemikian.

10. LELAKI YANG KUAT BERAMAL SOLEH
Mendapat lelaki yang kuat beramal soleh adalah idaman sejati bagi mana2 wanita seolah-olah dalam rumah itu cam dalam syurga je. Manakan tidak,lelaki ini konfirm akan menyayangi kita dengan sepenuh-penuh kasih sayang,menegur kesilapan kita dengan betul dan sebagainya. InsyaAllah akan mendapat keberkatan dalam hidup kalau dapat lelaki sedemikian. Mungkin sukar nak dapatkannya,tapi jodoh ni aneh.So selalulah berdoa kepada Allah s.w.t akan dikurniakan lelaki sedemikian.

Wednesday, December 12, 2012

Cinta jarak jauh.



Assalamualaikum dan selamat petang semua ;) entry i kali ni msti yg rmai tgh lalui. sama ada pasangan suami isteri mahupun pasangan kekasih yg terpaksa berjauhan dgn org yg disayangi atas sebab munasabab yg tertentu. segala yg ditentukan, pasti ada hikmahnya..

Cinta jarak jauh sangat sukar dan mencabar. itu ungkapan paling tepat untuk menggambarkan perhubungan cinta jarak jauh. namun demikian, adalah tdk mustahil perhubungan sebegini dpt bertahan dan kekal lama.
apatah lagi kini, sudah menjadi trend kebanyakan anak muda atau pasangan suami isteri menjalinkan cinta jarak jauh walaupun sudah tahu risiko yg bakal dihadapi.. apa yg pasti, perhubungan sebegini mempunyai peluang yg sama utk berjaya seperti perhubungan cinta jarak dekat..

Pensyarah Jabatan Psikologi dan Pembangunan Manusia, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof. Madya Dr. Khaidzir Ismail memberitahu, hubungan jarak jauh ini sebenanrnya, jika difikir dari sudut positif adalah lebih manis. ia ibarat "jauh di mata, dekat di hati. pasangan yg terlibat akan semakin rindu antara satu sama lain kerana berjauhan rentetan timbul rasa kehilangan dan kekosongan.. rasa kehilangan itu ditebus dengan berutus surat, menghantar email, menelefon ataupun 3G. zaman kini sudah millenium. tetapi, bahanya perhubungan ini adalah jika terlalu lama berjauhan dikhuatiri kasih sayang mula pudar," katanya..

Beberapa tips bagi membantu pasangan mempertahankan hubungan jarak jauh:

1) KEPERCAYAAN DAN KEJUJURAN
Kepercayaan adalah keutamaan jika mahu perhubungan sebegini berhasil. tanpa kepercayaan dan kejujuran hubungan akan berada dalam keadaan bahaya. anda perlu percaya dan berserah pada takdir.

2)KOMITMEN
Komitmen amat penting dalam perhubungan. jika anda dan pasangan memberikan komitmen sepenuhnya dalam perhubungan, ia akan berjaya. faktor jauh atau dekat sama sahaja, cuma perhubungan jarak jauh lebih byk cabarannya. apa pun ia terpulang kpd individu..

3)SELALU BERHUBUNGAN
Komunikasi amat penting. walaupun tdk dpt berkomunikasi secara bersemuka atau secara langsung, anda dan pasangan masih blh berhubungan dgn mengutus surat,email dan menelefon.

4)JANGAN LETAKKAN BANYAK HARAPAN
Setiap individu sememangnya mengimpikan perhubungan yang berakhir dgn kebahagiaan namun jgn sekali-kali meletakkan harapan yg tinggi dlm perhubungan sebegini kerana dikhuatiri akan menyebabkan kekecewaan yg tragis.

Bukan bererti anda tdk perlu serius dlm menjalinkan hubungan, cuma jgn letakkan harapan 100% terhadap hubungan cinta jarak jauh sebegini kerana perhubungan sebegini sukar dan berisiko tinggi.

5)KESETIAAN
Perhubungan sebegini  memerlukan kesetiaan antara pasangan yg bersungguh-sungguh dan ikhlas. jika tdk hubungan tdk akan berjaya.

Kebanyakan pasangan yg tiada sifat ini akan putus terutama melibatkan pasangan yg baru diperingkat bercinta kerana tiada ikatan. dlm kes ini, kebiasaannya lelaki lbh kerap berlaku curang..

6)EMOSI
Jgn terlalu beremosi ketika berjauhan kerana faktor jarak dan jarang bertemu muka membuatkan anda sering menaruh prasangka buruk. kawal emosi sebaik mungkin dan perlu berfikiran positif bg mengelakkan pergaduhan..

Thursday, December 6, 2012

Siapa kita?

firstly Assalamualaikum to all of you who read my bloggies :D sihat? hope korg semua sihat2 belaka. mksd i, kesihatan ;) entry kali ni, 'Siapa kita?'. wahhh MACAM menarik je. macam je ok. blm tntu menarik. act, i tkde idea nk mengarang. suddenly tgh layan lagu 'Muara Hati' dkt blog, i dpt idea. so, hope uols enjoying  to read this entry ;)

I ada kenalan yg suka judge org tnpa menilai hati budi seseorang. for me, kita tkde hak nk menilai seseorang dr luaran saje. klau tanggapan kita salah, tk ke berdosa? klau nk menilai pn, biar diri sndiri tau. tk perlu heboh ke org lain. orang akan fkr attitude kita sgt 'low' dkt situ. org akan bckap juga 'parents dia tk ajar ke attitude yg bgs dkt dia?'. ok,maybe i je yg akan berkata sebegitu. org lain i tk tau la. okla kawan2, lain org, lain caranya. hati mmg sama semuanya. tp, dalaman tu. adakah ianya sama? kita tk tau. siapa yg tau? Yang Maha Esa lbh mengetahui. jadi, jgnla pndai2 kita nk menilai org tnpa mengenali hati budi org tersebut. mungkin luarannya agak kasar kedengaran, tp, slalunya org mcm ni la lg mulia hatinya. dan mungking jgk, dlu dia pernah buat silap, jgnla smp tk betegur siapa. setiap manusia melakukan kesilapan. am i right? mungkin pd hr ini, dia telah berubah? who knows right? buruk mana pn seseorg, pasti baik akhirnya. Allah sentiasa memaafkan hambanya dan memberi peluang kpd hambanya utk berubah. mcm i jgk, i yg dlu tk tau nk diungkap mcm mn. i yg skrg, lbh kpd bersahaja. bkn nk angkat bakul sndiri. tp, masih byk lg yg perlu i perbaiki. mungkin di mata anda, i tkde la baik. pura2 buat baik or else. diri i hnya i je yg tau. people changed. 

Pengarajan dkt sini, jgnlah kita sesuka hati nk menilai org. igt tuhhh. hope korg enjoy la bc this entry. eventho to simple and to short. no idea btw. *winkwink*

Tuesday, November 27, 2012

Assalamualaikum :)

Assalamualaikum dan selamat malam semua ;) wahh! dh lama sangat i tk update blog kan? mcm dh berhabuk rasanya. korg semua sihat? okay, pendekkan cerita, i tgh pening sgt sgt!

SEBAB website design pnya asgmnt. alamak! kne buat apa? kne buat website. tkde hal sgt klau i igt semua yg i blaja dlu sbg graphic dsgnr student. mslh skrg dh lupa semuanya :'( lama tk sentuh. HELP HELP HELP! mcm mn lg tah nk pulihkan ingatan utk igt. adoii!*tepuk dahi*

asgmnt English 1 pn tk siap lg essay. huwaaa! mati aku ni. asgmnt sir Mohan lg. slide tk buat lg. adoiyaiii! nsb igt. rushing sgt dh ni. nt ada masa i update lg okay. cya ;)

Wednesday, August 8, 2012

Selamat Hari Raya ;)

Assalamualaikum dan selamat pagi =)
haaa! lps ni entry i nk kne tuka lagu dh. no more a7x - so far away. lps ni lagu raya. tp, nk letak lagu apakah? any suggestion from blogger members? awalnya i nk wish Selamat Hari Raya? HAHAHA tkpe la. awal lbh elok dr lupa nk wish langsung -,-

tkpe la. kita skrg pn tgl 1mgu lbh je lg utk meninggalkan bulan Ramadhan. dan bulan Syawal bakal menjelma tdk lama lagi. nk dkt hujung2 ni, org di surau / masjid pn berkurangan lahh. sb masing2 dh busy balik kampung. i balik kampung bila? pagi raya. mmg tiap2 tahun mcm tu. mn pnh balik seminggu awal. tk pnh seumur hidup. puasa pn tk pnh puasa dkt kampung. sb kampung dh tkde sape2. kecuali Pah Cik i dgn adk2 ibu. 

this year i balik Changkat Jering, Perak. alaaa, kampung i btl2 dkt dgn tol Changkat Jering. dkt dgn sekolah Bendang Siam batu 8 jgk :D blkg sekolah je pn. dlu masa kecik2 rajin la ronda kampung naik basikal pagi2. sambil2 tu teman ibu n maksu pegi tgk kebun milik masing2. ouchh! so sweet both of them. ibu i ada 2bradik btl jer. yg lain, lain mak 1 bapak. sonoknya dpt balik kampung. dpt melawat cousin2 jauh. yeayy! i mmg rapat dgn cousin sblh ibu jer. terutama anak maksu i. sb ibu n maksu 2bradik jer kan. so, kami mmg sgt rapat. ouchh! love all my cousins :D yg paling semangat lagi, cousin i ank maksu paling bongsu berumur 24 dh nk melangsungkan perkahwinannya bulan 1 tahun depan. wow! lagi i bersemangat. i suka tlg org khwn btw. and i dh di booked oleh cousie i Min utk makeup nikah dan majlis beliau. alhamdulillah. rezeki lagi.

btw , Selamat Hari Raya EidulFitri yg bakal menjelma tk lama lagi. have fun okay? jgn main mercun. nt hilang tgn, kaki, mata kang. dh tk dpt beraya. kan kan? 


ikhlas dr sy Farhatul Aisyatee Shamsudin (Farsya Shamsudin)

Monday, August 6, 2012

Sopping sopping sakan :D

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya =)
HEHE tgk tajuk entry dh tentu2 korg dh tau i nk crite psl apa kan. psl membeli belah. seperti yg anda semua sedia maklum yg kita berpuasa dh nk hmpir sebulan. tgl lg 1mgu lbh sahaja nk hbs bulan Ramadhan. MashaAllah, rs mcm semalam br berpuasa. skrg dh nk hbs. dan bulan Syawal bakal menjelma. 

adakah anda semua melakukan ibadah semua dgn baik dr tahun2 sblm ni? moga2 lbh diberkati dr tahun2 sblm ni lahh. i pn berharap begitu. tkpe. kita balik kpd topik asl. haaa mcm mn persiapan raya korg? dh sedia semuanya? kuih muih? bj? kreta? rmh n others? biarlah persediaan kita semua mengikut kemampuan masing2. jgnlah berlebihan. nt diri sndiri yg merana. i dh tsedia semua. oleh kerana rumah parents pnya, tk perlu sedia apa2 la.

dh lengkap semua keperluan rmh. tkde apa yg nk ditambah. oleh kereta utk blk kg pn my dad pnya, so, i tk perlu fkr dh. kerana duit servis kereta dh tntu2 abah yg kluar duit. tkpe abah n ibu, nt bby dh kje, bby tlg ibu dan abah. b hbskan degree b dlu. doankn b ok ibu n abah :) bj slua, kasut semua dh disediakan oleh ibuku. mgu lepas i pg bli dgn ibu. 

kan i dh updated entry psl shopping mgu lps? HIHI kali ni i TEMAN org lain shopping. sapa ek? akk n abg ipar i lohhh. akk shopping utk brg rumah dia n dirinya sndiri. brg rumah kitorg pg Room, Mid Valley Megamall. katanya nk bli jam dinding yg comel2 dan juga pokok ranting2. Room tkde pokok ranting2. so, kami masuk ke Aeon. 1set bli. vase,bnga, span, rumput, dan ranting. kemudian abg ipar bertanyakan kpd akk 'nk baju lg tk?'. akk i jwb 'nk nk!'. so i pn ckp 'klau nk,pg TS jom'. so, kami amik kata sepakat pg TS. walaupun jem, kami redah jer. sb abg ipar yg drive.

setibanya di TS, kami jalan2 cr bj akk. ada yg akk dh mnt. tp, dia nk jln2 dlu tgk2 yg lain. last2, lalu dpn kdai Mod. n ada sandal playboy bunny yg i minat dr dlu. i bhenti n pegang kasut. i ckp dkt akk n abg ipar 'ni la kst aku mnt dr dlu'. then kitorg jln kedepan. abg ipar berkata 'kau nk tknk? tknk pgla amik'. i pn dgn laju patah blk dan mencuba. sgt soft. serious soft. mmg pdan dgn hrga. yela. kaki i dh skt pkai wedges setinggi 5inch masa di MV. smp ts, i tuka crocs. i dh jangka i tk larat pkai wedges lelama. tu bwk kst spare :D i tnya pendapat akk n abg ipar nk amik wrna apa. yg ada wrna coklat, hitam dan pink. pink dan hitam mcm tk naik. sb wrna tapak n bnga dia sama. coklat taik anjing naik sb bnga dia wrna pekat, tapak pudar skit. so, abg ipar suh amik wrna coklat dan mmg sepadan. 

lps beli sandal i brla pg blk kdai yg akk jmpe baju dia nk tu. thanks to my BIL Apis Jamal n my sis Farah Shamsudin. ilovebothofyousomuch! no matter what gonna happen, you'r always in my heart n we'r fmly until the world end.




Sunday, August 5, 2012

Zaman sekarang....

Assalamualaikum dan selamat tgh malam =)
entry kali ni nk mengarang apa pulok? haa! klau korg tgk tajuk tu tlalu umum. dan tk blh nk bayangkan i nk cite psl apa. jeng jeng jeng! wt gimiks jela i ni. kihkih tk gimiks tkpe la. saje gurau2 di wktu keheningan malam yg dingin ni. 

zaman skrg pnya org, rmai yg tdk berhati perut. adakah ini menandakan bumi kita semakin tua dan kita menghampiri di akhir zaman? nauzubillah. knp i berkata sedemikian? kerana pd zaman skrg terdapat byk fan page yg blh menjatuhkan maruah seseorg. mangsa utama adalah 'WANITA'. yaa. kaum kita korg. knp tkde fan page utk lelaki? knp? kerana kaum wanita masih mempunyai prasaan. tp kaum lelaki? bukan semua. certain people jer.

kepada kaum wanita, sy mohon agar anda semua private kan gmbr anda. klau tknk private pn, upload la gmbr elok skit. mmg bkn hak sy utk menghalang anda. cuma tknk perkara sebegini berlaku. klau page yg diadakan bkn berunsur lucah tkpe jgk. ni semua berunsur lucah. jenuhla admin tu tanggung dosa sb buka aib org lain. rmai pulak tu.. dan rmai jgkla yg menyumpah admin page2 tersebut. antara yg i tau adalah 'Agen Pencari Jodoh (AAS) , Himpunan Awek Melayu , Himpunan Awek Melayu Bertudung'.. stakat ni tu je i tau. yg lain mungkin ada. tp, i je tk tau.

i amik langkah berhati2 skrg. org yg tk rmai mutual friend i, mmg i tkkn approve. bahayakan diri sndiri je. mutual friend bwh 50, better jgn approve. melainkan kita kenal org tu. dh mcm2 kes dh skrg. ada yg kne copy gmbr n kne ugut nk msk 9gag. defag? pdhl kwn i tu pic elok jer. tkde unsur2 gedik. tk tau apa lelaki tu tk puas hati smp memalukan kwn i. serius lelaki mcm tu, jmpe depan2 mmg mntk mkn piranha. hak seseorg la klau tknk layan kau inbox ke apa. jgnla smp nk memalukan org. org dh mntk maaf pn still tknk delete. mmg tkde hati perut org mcm tu.

bukan stakat fan page utk memalukan kaum wanita. malah fan page berunsurkan penghinaan agama 'ISLAM'. how could them created page like that? racist hbsla. respect others religion, others will respect yours. ini yg i katakan di atas td. adakah kita menghampiri di akhir zaman? nauzubillahminzalik.

Friday, August 3, 2012

Jalan-jalan

Salam pagi bloggers =)
pagi2 gini korg buat  apa? dh subuh? i tk blh utk hr ini. haigoo -,- pendekkan pendahuluan. entry kali ni nk cite psl apa yer? jalan2? apa yg jalan2nya? smlm i jalan2 la. hihi jalan2 smbl membeli barang. syiok syiok ! mmg cuci mata hbs la kan. mcm2 bli. i bli area KL. wrna wrni gitu tema raya this year. ouchh! so dasat ;p

dlm keadaan puasa, berjalan byk gilers smlm. blk2 rs tk larat. dan ibu ajak bbuka di Deen Nasi Kandar, Danau Kota. ibu pn tk larat jgk. sb pnt. yela, bjalan dikala tkde tenaga. ha cano tuh? mmg jwpn dia mau pejam mata la -,- slps membli belah di kota yg serba sesak ni. weolls berpindah ke jusco wmaju. aumm! utk apa yer? cr sluar jeans n kasut awok awok sekalian.

dlm sibuk duk bebel ni, i nk mntk maaf yer klau2 ada terbelagak ke. tkde niat pn. sb suka berkongsi cerita. klau tk, buat apa buat blog? wopsss! jgn type lbh2, nt org bnci :3 DAN i mntk maaf sb tk amik gmbr bj2, slua n kasut smlm. serius tk larat. nw nk snap mcm mls pulak sb dh gantung semuanya dlm almari. kasut dlm kotak tk bukak2. wedges i this year wrna biru gelap. woot woot! ibu berkata 'tk ssh ke nk match kan dgn bj nt?'. i pula balas 'ala bu, masa kini tkde apa yg mustahil. rainbow pn jd trend dh. so, apa lg. kita ikut citarasa masa kini la bu'. then ibu pn mcm 'ohhh. kau yg nk pkai ;p'. i bli dkt vincci. Vincci skrg byk pattern wrna terang2 wohhh.

i msk2 vincci tgk semuanya wrna terang2. n ada yg wrna wrni. i dh mcm 'GOD. meriah gila kasut'. tgk Summit tkde yg berkenan. Crocs, Polo, Bonia, Pierre Cardin oso. semua ala2 mak mak org kataku. last2 masuk vincci sementara tgu sluar siap potong. bkenan wedges berwrna biru gelap itu. ala2 baldu gitu. minat minat! so, pgl abg vincci utk amik size 5. HEHE wahh! smlm i tkejut skit. kaki i semakin membesar ke? slalunya size 4. now size 5? maybe sb wedges tu tutup depan blkg kot. klau kasut leper size 4. tkpe tkpe. ini sopping utk raya. nt nk paw ibu crocs utk ke kelas pula. HIHI crocs yg sedia ada sdh hmpir setahun. mmgla masih elok dan blh digunakan. tp, mcm nk pattern br je >.<

ssh gak jd org ppuan ni kan? semuanya nak. HIHI jgn salahkan kaum kami. kerana kaum kami mmg dilahirkan gemar membeli belah. so, wait for my nxt entry yaww. loveyaall :D

Tuesday, July 31, 2012

Hospital Kajang.

Assalamualaikum dan selamat malam =)
apa khabar semua? sihat? i kurang sihat. dh brape hr demam. dan dh brape hari tekak ni perit gilersss. mlm ni i buat tarawih 8rakaat sahaja. tk larat nk buat 20. lutut problem+mengantuk gilersss. sb dkt surau tu bahagian perempuan lampunya ditutup. sb tknk bg panas. haizzz -,-

eh eh? i ni nk cite psl hospital kajang ke nk cite psl solat tarawih ni? HIHI alaaaa. permulaan jer tuh. bak kata org 'muqadimah' baru ;D okay. 1st thing apa korg rs ttg msk hospital / melawat org dihospital? klau mcm i, takut. sb msk hospital kita blh tgk mcm2 penyakit manusia masa kini hadapi. dan juga bau ubat-ubatan yg sgtlah tk tahan baunya. sesiapa yg bekerja sbg doktor / jururawat, bg i, mereka sgt tabah. bkn senang tau nk bedah org. nk cuci luka org. ada yg kaki hancur, tgn hancur dan lain2. ngeri sgt sgt. klau i, dh mntah2 sb tu i tknk kje as a nurse. 

jururawat dan juga doktor adalah kje yg mulia. eh eh? melalut lg. HIHI br2 ni ibu i mendapat panggilan telefon dr my aunty. aunty i klau ikut pangkat, i kne pgl dia 'kakak'. tp, disebabkan aunty i malu, dia suh pgl 'aunty' jerrr. katanya dh berumur, malu pgl akk. aunty Ipah call my ibu dan bgtau yg maklong i msk hospital gara2 kaki patah. then my parents siap2 mandi n pg melawat di hospital ampang.

yg paling mengejutkan. parents i smp dihospital, msk2 wad BERSALIN. ibu n abah dh pelik dh. mereka berfikir dan berkata sesama sndiri 'btl ke ni bu? cuba call Ipah balik'. abah i berkata sebegitu. then call, alamatnya btlla. org patah kaki ddk wad BERSALIN? tk pelik ke bnyinya? sgt pelik kot. oleh kerana wad utk tulang2 patah ni tkde bilik 1st class. dgn menggunakan kuasa vito my uncle Zaman as a Ksu Ministry of health, maklong ditempatkan di 1st class wad bersalin. maklong i smp 2org doktor jaga. woahh! nurse layan elok sokmo. maklong patah kaki gara2 terpijak mnyak masak. bungkusan mnyak masak terjatuh semasa dipegang oleh beliau. then terpijak lalu jatuh. biasalah org veteran. kne msk besi gkla. sian maklong. get well soon maklong ;)

Sunday, July 22, 2012

Hidangan berbuka pd hr pertama..

Assalamualaikum semua.
sbg pendahuluan nk tulis apa ek? iskk! fail btlla i ni bab2 pendahuluan utk mengarang blog. sorry la, i mmg tk reti nk buat pendahuluan. i main taruk je apa yg i nk tulis. mn yg terlintas diminda, itu yg i akan menaip. woot woot! beralih kpd tajuk entry kali ini. hidangan berbuka pd hr pertama? haaa! apa yg korg makan smlm?

nk tau tk i berbuka apa? i berbuka makan nasi lauk rendang daging, keli panggang, masak lemak kucai+tauhu. sedap sedap! nk tgk gmbr tk? i bermurah hati nk share ni :D


haaa! ni lah hidangan semalam. ada bubur lambuk, pengat labu, rendang daging, masak lemak kucai dan juga tauhu goreng. ikan keli panggang tk sempat snap. sb dh bbuka laaa.

ce teka i masak yg mn. i masak 3 dr hidangan di atas. dkt facebook semua org teka salah. mksd salah tu, salah satu, salah dua. cmtu laa :D i masak masak lemak kucai, rendang daging dan tauhu goreng. yg senang2 je i masak. pengat pn dh tau masak. ibu ajar. yeayy! persediaan utk alam perkahwinan. akan dtg senang. kan kan? klau mertua nk test pn blh buat dh. hikhik! ke depan sgt i fkr :p 

hrni tk tau ibu nk masak apa. ibu bgtau, i masak. itulah namanya blajar. HEHE mlm nt i share menu berbuka utk hrni plak :D smgu pnya menu berbuka i akan share. slps smgu, tk share dh. tkpn, share yg mn fav i je. klau share menu berbuka slame sebulan, nt org fedup pulak -,-

Dark Knight Rises..

Assalamualaikum dan selamat malam semua.
pon pon! i nk mengarang blog ni. baca teliti2 tauu. tknk tgl 1patah perkataan pn tau :D
HEHE semangat ni nk mengarang psl tajuk entry ni. bg yg kaki wayang, tgk tajuk pn dh tau kan? haaa! ni cite BATMAN la kwn2. msti korg dh tau kan kan? bg yg blm tgk, sila la ke wayang berdekatan. serius tk rugi bli tiket cite ni. i bg 5bintang utk cite ni. 

pd permulaan cerita ni, i agak mengantuk tgk. sb slow motion je dia cite. smp nk tkencing. tp, i tahan je. smp la stgh cite, action best plakk. trus lupa nk tkucil. HIHI memalukan je i ni. ada ke cite psl nk tkucil. isk isk isk! i tgk cite ni smp nk menangis. nsb tk menitis air mata ni. klau tk, buat malu dkt mamat ddk sblh i. sblh i lelaki. lentok sana, lentok sini sb i tahan nk tkucil ;p

bila i tgk cite ni ek? nk tau? hr khamis. hr cite ni klua. sb kebetulan kwn i ajak klua. nk jmpe kwn i ni mmg ssh sgt sgt. sb dia busy kje je. fhm2 la klau kje oil n gas busynya cane. kan kan? tk kshla korg nk ckp tk ke apa :p apa2 pn, tgkla tau. best sgt2 ;)

Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadhan 1433H utk semua ;)

Assalamualaikum dan selamat tgh hari.
mcm biasalah. if korg baca tajuk entry ni pn dh tau nk cite psl apa en en? tu la motif utama entry ni diadakan.  mcm mn 1 Ramadhan korg? tarawih di mana? sahur td mkn apa? dan berbuka sebentar lg nk mkn apa?

eh eh! byk soal plak CFS ni kan? tkpe lahh. skali skale peramah. slalu pn tk ksh punyo. peramahkan elok? jgnlah peramah tk bertempat dibulan Ramadhan ni yer. kang jd gosip plak. dh kurang pahala kita. jd ustazah plak i ni. tkde la nk jd ustazah, hnya berkongsi je wlpn korg dh tau, nk kongsi jgk :p
okay. balik kpd soalan2 i td. haaa! dh fkr ke nk mkn apa berbuka kjp lg? jgnlah ikut nafsu mkn sgt. nt membazir tau. jgn jd mcm i. Ramadhan yg lps2 mmg nafsu mkn kuat. nk mkn ni, nk mkn tu. nk minum ni, nk minum tu. skali lps berbuka, ada yg tk sentuh pn. gara2 tk larat nk mkn dh. yela, tank awk ni kecik.. nk mkn mcm2. mmg kne bebel la dgn abh n ibu. pdanlah mukakan. sapa suh tamak sgt :/

haaa! sahur td mkn apa? apa la i ni, cite psl berbuka dlu. nk berbuka lmbt lg. ptt sahur la dlu kan? tk kshla. HIHI sahur td mkn apa korg? i mkn kurma ayam+daging bege ayam special. mksdnya daging tu balut telur. simple right? alhamdulillah utk rezeki pagi td. memadailah dr kita memikirkan org di Palestin, Syria etc. mereka kdg2 tk mkn langsung. kita seharusnya bersyukur dgn apa yg kita ada skrg. tarawih korg plak di mana smlm? i tarawih surau berhampiran rumah i jer. senang dkt. blh jln kaki je. tu pn tk smp 5minit. igt nk buat 8 je smlm. tp, ibu nk smp hbs. i pn smp hbsla. sb i tk bwk knci rmh. ha cano nk blk? mlm ni bwk knci rmh sndiri. sng nk blk dlu.

sempena bln Ramadhan ni, i nk mengucapkan 'Happy Ramadhan'. mntk maaf sekiranya penulisan i ni ada buat org terasa hati or whatever. maafkan lah yer. sedangkn Nabi pn memaafkan umatnya. apatah kita manusia biasa yg lg kerdil ini. mata tu jaga2. tk elok tgk bnda2 yg blh menaikkn nafsu. ep ep! tkmau tkmau tkmau! dosa tau. bkn stakat puasa makan je, puasa semua skali. seluruh anggota badan. jgn puasa makan je. tp, mata tk puasa. tgk bnda2 blh memudaratkn puasa anda. HIHI no no no ok? semoga Ramadhan kali ini lbh diberkati, amin..

Friday, July 20, 2012

6pcs Big Apple?

Assalamualaikum w.b.t dan selamat malam semuanya..
wahh! hrni adalah hr memenatkan bg i. knp yer? sb ptg klua dgn kwn. tgk movie. mlm blk bwk akk pg jj wmaju. akk tringin mkn big apple katanya. sb dkt the curve tkde big apple. so, bwkla akk tcinta pg jj n slps makan kami jalan2 dkt area kl. akk kata dia bosan. so, bwkla..

lps blk jln2 kl, akk lapa nasi. so, bwk dia pg bli nasi apa ntah + sotong tepung. sian akk. dia tgl sensorg kan. hubbynya busy kje. tkpe la, slagi i terdaya, i tlg akk i :D
ok, hbs sinopsis. ms utk crite detail. smp big apple, byk donut dh hbs. kami amik apa yg tgl jer. nk tau brape? 6pcs ok kitorg mkn. tp, tk hbs pn. i makan 2pcs jer. sb tk larat kerana penat. akak makan dua. lbh lg 3. lg 3 akk bg dkt adik iparnya. sb rmh i mmg tk laku donut2 gitu. parents+abg tk suka. so, bgla dkt adk iparnya.

cukupla donut, ada lg akk bg i makan. apa tau? bnda yg menggemukkn iaitu BURGER! adoii! i dh tepuk dahi. dhla dlm proses diet. bg plak bege. dhla smlm dh mkn bege. hrni pn lg? tkpe tkpe, apa2 trime kasih kakak. loveya!

alamak! cite pnya cite, i lupa nk share gmbr la. HIHI jgn mrh ok. 

haaa! nila 6pcs big apple kami. tk larat woo nk hbskan.

smp sini je entry kali ni. letih la. esk2 i update psl wayang yg i tgk td yerr :D

Wednesday, July 18, 2012

Berhabuk? yeahh!

Assalamualaikum dan selamat pagi semuanya ;)
kabare semuanya? lama sudah tk mengayat dkt blog ni. hikhik! today i tido lewat lg. oleh kerana bosan tk tau nk buat apa. tiba2 tringat nk bukak blog yg dh tersedia berhabuk. ha cano tuh?

bukak blog pn sb nk tuka lagu je. alang2 dh bukak, berceloteh skjp dkt blog yg nk dkt 1bln lbh tk bukak ni. esk i akan update entry lain. ada something yg nk share. lama tk share dgn rakan2 bloggers :)

mata dh mengantuk, otak pn dh ketandusan idea. so apa lagi. masa utk tiduran la kan :D
night semua \/

Wednesday, June 20, 2012

Nuffnang?

Assalamualaikum rakan2 blogger.
entry kali ni psl nuffnang. nuffnang mmg femes dikalangan bloggers. sapa tk tau / mengenali psl nuffnang ni kan. semua pn cukup familiar dgn nuffnang.

tp, korg pelik tk i je mcm tk reti psl nuffnang. bloggers yg lain semua dh earn duit dr nuffnang. dan mcm2 lg dorg dpt dr nuffnang. i br berjinak-jinak dgn nuffnang ni.

dh sekian lama i buat blog, tp, i br tau psl nuffnang ni. sesiapa yg tau, blh bgtau i tk mcm mn nk earn duit dr nuffnang? sumpah i tk reti. apa kelebihan nuffnang selain drpd blh buat duit? nuffnang oh nuffnang. cane la nk guna kau kann.

somebody pls help me !!!

Saturday, June 16, 2012

Namaku Qiqi.

Assalamualaikum dan selamat malam semua.
Qiqi ni sapa? tiba buat entry utk Qiqi. Qiqi ni kucing i. igt tk dlu i ada buat entry psl shopping barang kucing i tu. tp, dlm entry post tu i letak nama Nelly. oleh kerana Nelly ssh nk sebut, tukar kepada nama Qiqi. senang disebut. itu pn tershashul-shashul jgk nk menyebutnya. HIHI

Pada hari pertama i amik Qiqi dkt rumah cousin i yg dikenali sbg K.Ya, mlm tu Qiqi menangis je. maybe dia tk slesa sb tk blh tido kot. yela. dkt Putrajaya biasanya ibu dan kakak2nya ada utk menemani Qiqi bermain dan tido. dkt rmh i gombak mn ada kwn dia nk main.

dkt gombak Qiqi main semua dgn manusia. HIHI 
Setelah 3hr duduk dkt rmh i. Qiqi jd biasa dgn tmpt tidonya. tkde menangis dh. ibu i letak dkt tmpt dia pn, tkde menangis dh. Qiqi sgtlah manje. mn tk manje, keluarga i layan dia mcm baby manusia tau. disebabkan Qiqi seekor, riuh 1rumah. tkde Qiqi, mau sunyi rumah ni.

mn ada manusia, situlah Qiqi duduk. suka sangat menyelit. skrg perut Qiqi comel jer. sb apa? Qiqi makan tk tntu masa. suakan muka Qiqi dkt tmpt mkn, mknla dia. tkde masa. makan je kje dia. lps tu tido. tp, wktu ptg mmg masa utk Qiqi main. HIHI jam 7ptg / 8mlm masa Qiqi utk tido. 

nk tgk Qiqi? ni la gmbrnya. HIHI kje tido je aww :D

Monday, June 11, 2012

Sonoknya main metap metap :D

Assalamualaikum :D
malam ni i nk cite psl i makin makeup makeup. muka sapakah jd mangda? muka cousin i sndiri. best wohhh! mukanya sgt licin dan lembap. senang ni makeup. jerawat tu normal la kan. dgn makeup, blh tutup tu semua. apa nk dirisaukan kan??


ni lah muka cousie i sblm di makeup. jeng jeng jeng! nantikan penampilan yg i ubah dia. HIHI


taraaaaaa! menarikkan? korg tknk puji? aku puji sndiri. HAHA apa susah kann :p i panggil cousie i kak Yang sahaja. nama penuhnya tk perlulah tau yerr. dia cousie i pgl i utk makeup kan dia dihari istimewanya. sebetulnya i tk brape reti pn makeup. tk tau bila makeup org, hasilnya BOLEH TAHAN la. tkpe la. i amator lg. HIHI

btw cousie, tahniah ye. loveya!

Friday, June 8, 2012

Buruk ke Lawa?

Assalamualaikum ;)
buruk ke lawa? apakah itu? haaa! slalunya org nk lawa melalui makeup dan juga supliment yg diambil oleh mereka pd tiap2 bulan. pd i, luaran hnyalah basic makeup. sb i jenis tk suka makeup tebal2. why ek? sb nmpk mcm fake gilerss. oleh kerana makeup tk tebal la nmpk eyebag segala. tp, kali ni i nk tnjukkan kuasa PHOTOSHOP. 

kali ni i kluar tk pkai apa2. melainkan compact powder pixy dan juga eyeliner elegance from chamelon. knp plh elegance? sb eyeliner nya sgt best! pekat dan padat. cewahhh! i akan tnjuk kan muka sebelum edit dan selepas edit ;)


ni rupa innocent i sblm diedit. tk pkai apa pun. cuma compact powder pixy jer ;) buruks kan klau tk edit? HIHI


ohmy gorgeous! cntik gilak kan? tk makeup pn blh jd makeup. fuyoo! canggihla photoshop ni. ilovephotoshop! dr makeup tebal2, baik i edit je gmbr. klau makeup tebal nt, org semua tgk. sb makeup tebal sgt pn kaum adam tk brape suka. 
okaylah semua. smp sini saja :D

Wednesday, June 6, 2012

Baguskah??

Assalamualaikum ;)
haaa! ni apa kes i update entry tgh2 pagi ni? buang tabiat ke? eh tidaklahh. sekadar mengisi masa lapang. dan nk mencerita satu yg kisah agak geram di pagi2 buta sebegini. brrr! blh kne darah tinggi klau hari2 mcm ni ohhh :3

kejadiannya begini. semalam pagi i saje la kcau2 kwn i. bkn seorg. tp rmai. semua kwn2 i, i kcau. tp, malangnya. semua dh tido. mcm mn nk kcau? then salah seorg dr kwn i ni kje arkitek disebuah syarikat apa ntah dan memegang jawatan sbg Construction project manager. kira dgn umur beliau, jawatan yg disandang tu dh kira bgsla. kira gaji pn ada tinggi juga.

dgn kejayaan beliau, mmg asik bertukar kereta la cite dia. kereta mitsubishi lancer yg dahulu dh eksiden. nw pkai bmw apa ntah. tk amik port. konon dgn kejayaan beliau, beliau blh sikap bongkaks dgn kwn sndiri? mmg tk dinafikan rmai girl yg hot2 mahu mendampingi beliau. rupa ala2 chinese skit. putih gebu gitu. mmg style la. dlu kami rapat tau. mmg kwn yg rapat. n i tau kwn i ni jenis playboy. umur beliau thn ni mencecah 26thn tk silap. mmg perempuan keliling pinggang la citenya.

i tk ksh pn kwn i cane. tu hal dia. yg i bengang sgt, dgn salam tk beri. dia IM i dkt fb trus tnya knp cr dia dgn ayat yg agak biadap la jgk. crite pnya crite, last word from him 'klau mls buzz dkt my wall, lupakn je k'. i dh mcm defug dia ni. sejak bila blagak mcm tu tk tau. lps dh kne ayat mcm tu. i pn apa lg. mls la nk ada kwn mcm tu. wasted my time hokay! arghh! nyampah gila la.

disini sy ingin memperingati sesama kita sndiri, sebagus mana pn kerjaya yg kita ada, jgn sesekali kita pndang rndah terhadap org lain. jgn sesekali kita megah dgn apa yg kita ada. igt, Tuhan sentiasa memerhatikan kita. tk esok, akan dtg cash diberi oleh-Nya. mungkin Tuhan tkkn tarik semuanya. atau mungkin Tuhan tnjuk dgn cara lain? kita tk tau. selamat beramal semua. loveyaall ;)

Monday, June 4, 2012

Kesetiaan ;)



Ramai insan yang masih lagi tidak faham akan apakah erti kesetiaan dalam sebuah perhubungan. Ramai yang bertanya mengapa kita perlu setia, sedangkan belum tentu kekasih kita itu menjadi pasangan hidup kita?

Disebabkan persoalan inilah kecurangan sering berlaku dimasa kini, sehingga ramai antara insan di muka bumi ini dilanda kekecewaan dan ada yang menyedihkan sehingga sanggup membunuh diri apabila ditinggalkan kekasih.

Kesetiaan dalam perhubungan adalah sangat penting, ini adalah kerana kita telah mengambil amanat dan tanggungjwab daripada pasangan kita itu untuk menjadikan dirinya hanya satu dihati kita sewaktu kita mengambilnya sebagai kekasih.


Alangkah sedihnya apabila tanggugjawab atau amanat yang seharusnya kita jaga itu, tidak kita tunaikannya…? Tidakkah ia sama dengan penipuan…? Jangan taburkan janji jika kita tidak mampu untuk tepati dan jangan mengata cinta kalau kita tidak mampu untuk memberikannya sepenuh hati…

Ingatlah bahawa, hidup kita seperti roda, tidak semestinya kita sentiasa berada di atas. Jika kita permainkan hati insan lain, suatu masa kita juga akan dipermainkan… Dan pada waktu itu, penyesalan tiada gunanya… Setiap apa yg kita lakukan pasti ada balasanya, hanya masa yang dapat menentukan…

Untuk insan yang menjaga kesetiaan terhadap pasangan, anda adalah yang terbaik. Jadilah insan yang boleh membahagaian pasangan kita tanpa rasa jemu. Jika anda dicurangi, jaganlah bersedih ataupun berdendam, tetaplah menjadi yang terbaik. Kerana anda mempunyai maruah diri, jangan samakan diri anda dengan insan yang tidak setia.

Anda telah melakukan yang terbaik untuk pasangan anda dengan menjaga keperibadian diri dengan sebaiknya. Mereka tidak pandai menjaga harga diri mereka. Suatu hari nanti mereka akan menyesal dan akan menyedari akan kebaikan yang anda lakukan…

Tidak penting utk kita ketahui sama ada pasangan kita jujur, ikhlas atau setia dengan kita yang penting Allah tahu kita bagaimana, dan Allah tidak akan mensia-siakan apa yang kita lakukan… Tawakal dan redhalah…

Lelaki atau wanita yang baik hanya untuk lelaki atau wanita yang baik…

Manakala lelaki atau wanita yang tidak baik hanya untuk lelaki yang tidak baik…

Pilihan adalah di tangan anda…Jadilah baik untuk dapat yang terbaik!

Saturday, June 2, 2012

Berdenyut tnpa henti :'((

Assalamualaikum ;)
berdenyut tnpa henti2? apakah itu? oh tdk! itu tapak kaki i. dh smgu letak ubat dkt ketuat yg terletak di tapak kaki. tp, semakin hr, semakin bsr wohh. dan semakin lama, semakin berdenyut tnpa henti. itu sgt menyakitkan.

tgklah. sgt menyakitkan. nmpk teruk cani sb bubuh mnyak gamat n tepi2 letak krim anti bengkak. sb tk tahan denyut letak ubat ketuat dh. sgt skt wohhh. lps tu td ibu ajak pg klinik. klinik area gmbk prima. mmg terbaik la. igtkan doc tgk saje. ni kne usik dan doc tekan2. alahai -,- trus doc suh pg bilik treatment.

sblm tu lg i dh nebes. sb cnfrm kne korek. skali btl. kne korek mmg pedih dan sakit. bila doc usik area putih2 bahagian tepi tu, ngilu wohhh :3

ni rupa slps dicuci. huhooo! berdenyut tkyh ckp. tahan jela sakit. doc je tau keadaan i menggigil cane time doc korek. sb doc pegang kaki sy :/

ni la ubat2 i. plaster tu bli dkt farmasi. utk comfortkan tapak kaki. takut infection blk. doc dh sahkan kaki i infection. ptg td dlm baring smbl berwhatsapp, i tertido. i tido dlm keadaan pntu blk terbuka. ibu tk kcau pn. gentle jer. lps tu mlm berdenyut balik. makan ubat, tk lama lps tu trus tk skt dh. huwaaa! ni tgu masa effect ubat hbsla. sakit balik la jpg ni. HUHU night everyone ;)

Friday, June 1, 2012

Cool blog & salam takziah buat k.Erny sekeluarga.

Assalamualaikum dan selamat pagi semuanya.
entry kali ni i nk cite psl cappucino pearl ice blend . cedap cedap! kita suka sgt menatang ni. ckp je dkt akk, tringin minum ni. then akk suh dtg tmpt kje beliau amik beliau dan prgi bli minuman diatas ni. akk pn dh berjangkit suka minum bnda ni. katanya pearlnya sedap.

Sempat amik gmbr dlm kreta je. sb hp akk hubby nya bwk pg pejabat. amik gmbr gne hp i ajelah. HIHI agak busyla today.

Malam pulak akk dikejutkan dgn berita mak mertua kwn kakak i meninggal. mak mertua beliau meninggal pd pkul 630ptg. i dgn akk pg pkul 8 dr rmh. then tgu kwn akk yg lain sb kamu tk tau rumah. jenazah tiba dirumah dlm pkul 1045. setibanya jenazah, bacaan Yassin trus berkumandang.

jenazah dr hsptl selayang dibawa pulang ke tmn bkt cheras. menitis air mata i melihat jenazah tersebut. moga rohnya ditempatkan dikalangan org yg beriman. Amin. kpd org yg buat sehinggakan arwah prgi utk selamanya, harap2 anda insaf lahh. arwah tiada sakit tua dan sakit dalaman. doktor dh sah kan. dan doktor menyatakan bhw berubat secara tradisional.

setelah berubat secara tradisional, seorang ustaz memberitahu bahawa arwah terkene buatan org. dan org yg buat adalah org disekitar rmh beliau. kata ustaz 'Jiran'. ustaz tk mention sapa nama org yg menghantar. mayat arwah kulitnya berwarna kuning. SubhanAllah ! terkaku ku dipinggir tangga melihat jenazah tersebut. tanpa disedari, airmataku membasahi pp.

Ya Allah Ya Tuhanku, kau ampunilah org yg berbuat demikian terhadap arwah. seketikanya aku melihat jenazah, aku membayangkan 1hr nt aku terbaring disitu, hatiku dibelenggu prasaan hiba dan hatiku merintis bila mengenangkan perkara itu. adakah bila tiba masaku, rakan2 taulanku akan menziarahi aku seperti mana aku menziarahi org2 lain? adakah aku akan dikelilingi dgn rakan taulan dan sedekahkan ku al-Fatihah seramai yg aku lihat td?

Ya Allah Ya Tuhanku, kau ampunilah segala dosaku. bahawasanya, aku hnyala insan yg lemah dan kerdil dimataMu Ya Allah. sahabat2 bloggers sekalian, moga kita amik iktibar di atas kejadian ini. arwah seorang yg pendiam. itulah manusia, apa salah arwah sehingga diperlakukan sebegitu? wrna kulit arwah berwrna kuning. i melihat jenazah depan mata, sgt menyentuh jiwa dan raga i. apakan daya, i hnya blh sedekahkan Al-Fatihah byk2 buat arwah. sesungguhnya diri ini dtg dgn keadaan kotor. sedekahkan Yassin pn tk blh :"(

buat k.Erny sekeluarga, tabahkan hati. yg pergi tetap pergi. kita yg masih hidup harus meneruskan kehidupan kita spt biasa.

Wednesday, May 30, 2012

Pet Lover Centre ;)


Assalamualaikum dan selamat malam ;)
haaa! entry kali ni i nk cite psl shopping brg baby i. baby tk amik lg. dh bli brg dlu. HAHA semangat kan? nama baby br i 'Nelly'. hok tino kawe pnyo baby. HIHI

td ibu i ajak i pg Ikea utk pg pet shop kt situ jer. semata2 kann. HAHA bli shampoo, rantai, pasir kristal, dan sangka. semua pn wrna pink. HIHI sonoknya dpt bakal baby tomei. mix baby i ni. pak parsi. mak kemek. tp baby ikut muka mak skit pak skit :D

mgu depan lps blk dr ipoh, ibu amik baby 'Nelly' dkt rmh Mak Tam i. balik ipoh sb cousie i nikah. so, lps dr tu tkde blk kg mana2. blh jaga baby dgn elok. tk sabar nya. byk jgkla spent money utk brg2 baby 'Nelly'.

nt baby 'Nelly' dh blk rumah i snap picture then share with uols okay ;)

Saturday, May 26, 2012

Aktiviti hr Sabtu (26/05/2012)

Assalamualaikum dan selamat malam semua ;)
apa khabar hrni? apa aktiviti korg utk hrni? adakah berada di putrajaya sempena hari belia? atau aktiviti lain? HIHI aktiviti i hrni pg menyalak sama teman. sronok wohh! hilang suara. yippy!

kwn i dr shah alam amik i dkt rmh. sian dia tau. jauh2 amik i. then kitorg prgi kl festival city. utk apa? utk menyalak. masing2 letih sb jerit kuat sgt. HAHA klaka sunggoh. mcm2 lagu i nyanyi ok. dr jiwang ke ganas. dasat jgk i nihh. kihkih!

lps hbs karok trus balik. i rs masih awal dan boring, apa lg. amik knci kereta, amik surat akk. then kluar pg rmh akk. utk apa? utk lepak. HAHA lps tu malam kami ke pasar malam. abg iparku mls utk kluar mkn dan melepak dimalam hari. sb esknya dia kje. so kami kaum wanita la pg pasar malam, bli makanan utk beliau. hamik! akk i bli nasi lemak ayam gabak pnya. nasi penuh pnya. comment abg ipar i 'byk gila nasi dia bg'. HAHA hbs la sengkak perit kau pis :p

mlm ni i nk kne tido awal la. sb esk kne bgn pkul 8pg. sb apa ek? sb kne tmn akk pg skolah smk jinjang utara. ada aktiviti mamogram disana. balik trus ke damansara. utk pekene meatballs lg. HAHA akk i pn dh tringin mkn bebola gabak tuh yerr. sama la kita kakak :D

akk i mcm tau je i tringin mkn meatballs tuhhh. thanks kakak <3 ;)
esk i update blog lg yerr. bye semua..

Wednesday, May 23, 2012

Spighetti carbonara..

Assalamualaikum semua ;)
entry i utk kali ni seperti yg korg bc la. menu utk lunch hrni. tp, tk smp pkul 3ptg dh hbs dlu. sb buat tk byk. abh n abg i puji kata sedap. yela, 1st time buat. agak tk reti nk sukat brape byk letak tu, letak ni. tp okay la. jd jgk :D sygnya i tk letak serbuk keju. nvm la. next time buat pasti marvelous.

ni la hasil sy masak ;)


sbnrnya ibu suh msk carbonara hrni adalah utk mencuba menu br utk org dtg rmh time raya nt. n abah ckp, lps ni blh buat carbonara n bolognese. mknn moden dan senang disediakan. sekejap je amik masa utk menyediakan bnda gini. kira mcm masakan org malas la.
ibu amik resipi dkt internet. and kami mencuba membuatnya dan berhasil wlpn br pertama kali :D
anda bila lg? hihi selamat mencuba.

Saturday, May 19, 2012

Meatball IKEA :D

Assalamualaikum w.b.t ;)
tgh buat apa tuhh? wahh! pnya la lama i nk amik masa utk menaip entry ni. isk isk isk! bukan apa, bila tkde idea, ada je dlm kepala otak nk buat apa. ni pn br naik bilik utk mengadap lappy. br hbs tgk cite 'benci bilang cinta'. wlpn dh tgk, tetap nk tgk ulangannya :D

okay. aktiviti harian i hrni adalah amik akk dkt hq (LPPKN) jalan raja laut. sgtlah jauh dan bosan menempuh jem. nasibla kreta auto kan. so, tkde la kaki lenguh. lps amik akk i, kitorg trus prgi ke IKEA utk makan meatballs. ohmy! i suggest dkt akk 20pcs. then kitorg jalan nk cr tmpt, semua pndang kami. knp yer? bila i cerita dkt kwn i, dorg terkejut dan ckp 'byknya!'. skrg i dh tau la knp org pndang kitorg. sb kitorg mkn 20pcs utk 2org. hihi tkpe la. kami mmg suka makan. HEEE

org table sblh kami pn tgk. i tk heran pn. makan dan buat hal kami sendiri. yummy! sedap okay. kumpunan i nk makan meatballs dh lps. thanks abg ipar sbg bg kami duit utk prgi makan berdua ;)


tgk. kelihatan byk utk 2org gadis comel makan. ee! comel ke? comel la! sb kamu rendah je. hihi okaylah saudara saudari sekalian, mau off dlu. bc novel 'Kuseru rndu itu'..

Wednesday, May 16, 2012

How do i look?

Assalamualaikum dan selamat ptg para pembaca.
buat apa tuh? i br lps dinner with my ibu. HEHE mmg nikmat mkn malam hrni. sebab apa? sebab ibu suapkan. jgn jelos uols :D jarang sekali ibu nk suapkan. skali skale menggedik tk salah pn. i tau masih terlalu awal utk dinner. tp, i dinner awal sb nk jaga berat badan :3 berat badan yg semakin meningkat patut diturunkan balik. nt tk laku pulekkk :/

eh eh? knp entry i gitu? yela. i pn tringin jd cntik mcm other. HUHU nk tgk tk pic i edit ala2 dolly face :D
jeng jeng jeng!! 

hye, nama taye Farsya Shamsudin. taye berumur 22taun. taye tinggal kt tmn ceri gombak. ada sape2 nk tawan dgn taye tk? :p

ni la gmbr yg br i ejas skit editing nya. just ejas mata n fake eyelashes. amcm? ada mcm dolly face tk? HIHI dh lama tk men edit2 gmbr begini rupa. skali skale jd cm bdk2 skit, tk salah pn. apa comment uols? silalah comment skit ;)

Friday, May 11, 2012

Farsya Shamsudin..

Assalamualaikum semua ;)
Farsya Shamsudin? siapakah? owner blog yg korg bc ni la. iskk! disebalik nama yg yg, terukir 1bakat yg terpendam dlm dunia photography. cewah! bermadah lak ha. tkde la pro. tp, retila skit2 psl photography ni. sb dlu i pelajar Creative New Media di Multimedia College. skrg dh jd MMU cawangan jalan gurney. MMU dh bli kolej tu. hihi!

i tk suka heavy makeup. tp, i suka heavy editing. wlpn tk makeup, dgn menggunakan photoshop, semuanya berubah. dr tk lawa jd lawa. dr kulit berjerawat jd clean & clear gitu. dr mata sepet, blh jd mata sugar glider. tkde yg mustahil dgn photoshop. i bknlah nk menceritakan itu semua. cuma nk berkongsi dgn teman2 bloggers tentang editing yg i br buat td. tiba2 idea muncul. n a bit horror la this pic. 


ini hasil kerja manusia bernama Farsya Shamsudin. tdk lah seberapa berbanding dgn photographer2 yg lain. lain org, lain kreativitinya. so, ini kreativiti sy sndiri yer. tkde tiru idea sapa2. horror tk? hihi! i tgk pn mcm seram. tp tkpe. hati suka tema gini. ini edit dlm keadaan malas. so, kantoi sikit2 tu normal la klau edit time malas kan. buat2 tk nmpk jela yg mn kantoi tu yer.

HEHE gmbr ni saje i nk kongsikan. tk brape nk sihat. dada sakit n batuk tiba2. peace uolsss \/

Jumaat penghulu segala hari ;)

Assalamualaikum dan selamat pagi semua ;)
wahh! saje je tajuk entry kasi gempak. bukan ada apa pn. hihi! apa khabar semua? sihat? wahh! i bgn awal2 i buat apa yer? i turun2, ibu i suruh buat breakfast. and she asked me to do a fried rice. then my abah ckp, 'abah nk sikit'. then i just balas 'alaaa, ibu la buat ns goreng'. 

dgn rs semangat dan rajinnya, anak bongsu dr 3org adk-bradik ni mengeluarkan bahan2 utk membuat nasi goreng yg tk seberapa. simple, huduh je nasi gorengnya. tp, rs dia membakar jiwa wohh! HAHA membakar jiwa sb apa? sb pedas la. iskk! sb i tau, klau tk pedas, my abah tk lalu nk makan. hihi!

lps siap tumbuk cili with belacan + bawang merah. gaulkan dalam nasi then goreng la kan. and then i asked my ibu 'ibu, b goreng karipap yer'. then ibu ckp 'haa'. jwpnnya ckup ringkas. sb apa? sb tgh titon -_-"
permulaan perubahan yg bgs. hihi! dh 3hr ni bgn pagi. sronok sronok. doakan kekal gini yerr :D

bk tgk tk rupa nasi goreng n karipap yg dimasak dan digoreng oleh Farsya Shamsudin?


sorry uols sebab size gmbrnya kecil. i tk reti gne photoscape. slame ni guna photoshop sajok. skali dh gne photoscape, ni la hasil editnya. sgtlah tk serupa -_-"

tkpe la. niat dihati nk berkongsi jer. ni la ghupe masakan saya. hihi! sy mudak baru blajar. tkmau kutuk2 tite tau :p tp, klau nk kutuk pn tk kesah. hade aku kesah? dosa awok awok yg nanggung. tkmau mrh pagi2 Jumaat ni. tenyum tikit :)
ini saje perkongsian sy utk masa kini. tata semua ;)

Sunday, May 6, 2012

Arsenal 3 v Norwich City 3

Assalamualaikum dan selamat malam. hadoii -.-
hrni i letih yer. letih sb apa? letih sb tgk fans arsenal mengipas ayam yg dibakar. hihik! smp di AFC corner seksyen 2 wangsa maju pd pkul 6lbh. dtg awal sb utk tlg ahli2 lain mengipas ayam :D
sronok wohh! dh alam tk bbq. skali skala best jgk.

kami busy mengipas ayam, smp game dh start pn kami tk sedar. pd minit ke 1, benayoun telah jaring kan gol yg pertama. tk sempat tgk benayoun jaringkan gol. sb eksaited dgn bbq nye psl. lps i pnt beridir n amik gmbr. apa lg, i ddk tgk game.

stress tgk game pnya psl, pnjam game sega k.echah utk main mario. hihik! stress tgk game. hbs skt tekak ni ha menjerit. mengharapkan kemenangan, tp, seri yg kami dpt. tkpe la. aslkan tk kalah kan. fans2 team lain, tk kshla mng ke kalah. its just a game :D

ni makanan i dgn k.echah. kami kongsi pinggan. HEHE sedap woo. rs mcm satay. tp, i tk brape nk lalu makan. sb nk tgk game n layan karenah sarah comel pnya psl. hihi!

nk tgk gmbr bday girl and bday boy yg kami smbt today? 


ni la mereka. 3org smbut skali. si kecil 19hb. Haniey Piko brape hb ntah hrtu. n Salll a.k.a Salleh hrni bday dia. wohh! dia sgt tabah. dtg dr jauh naik moto. hati kering. salute awk sally.

okay lah. smp sini je entry utk kali ni. peace yaww \/

Saturday, May 5, 2012

Siapa diri kita?

Assalamualaikum dan selamat malam ;) haaa! tajuk kita pd malam yg dingin ni "Siapa diri kita?". knp tajuk mcm ni ek? ntahla. dh i rs nk tulis tajuk mengenai ni. masing2 dh knl ke siapa diri masing2? dh ckup knl? tau prangai buruk dan baik? tnya diri sndiri, dan fkr seorg diri. btl ke kita knl diri kita sebetulnya?

pernah kita fkr yg sbnrnya kita tk knl siapa diri kita sbnrnya. pernah tk? kadang2 bnda remeh mcm ni la yg merumit / serabutkan kepala otak kita. apa yg kita nk? apa yg kita perlukan? apa yg kita suka? dan mcm2 lg lah. mcm i, i pn tk tau siapa diri i sbnrnya. yg i hnya tau, i seorang yang panas baran. itu sudah pasti. dan i msti cr org yg trime prangai i sbnrnya. sebab apa?

SEBABnya :
-bila pasangan kita tk knl siapa diri kita, ini akan menimbulkn pergaduhan.
-blh menimbulkan syak was sangka.
-kepercayaan pasangan kita terhadap kita akan berkurangan.

selidik sebetulnya siapa kita dan berkongsi dgn pasangan masing2. kdg2 dgn perbualan, perbuatan kita menampakkn siapa kita sbnrnya. dan jgnlah bila depan pasangan kita jd hipokrit. kita jd org lain semata-mata nk nmpk kita lah yg terHEBAT di mata si dia. NO! itu tdk perlu. seburuk mn pn prangai kita, klau si dia syg kita seikhlas hati, si dia akan trime kita seadanya tnpa sebarang alasan. seeloknya cr yg sekepala dgn kita. itu lbh bgs. sekiranya diri anda ada sifat SENSITIF, buangkan sedikit. sifat mcm ni kurang bgs. org pn tkt nk dkt dgn kita. sb tkt apa dia ckp, kita terasa. tk rmai kwn la kita nt.

sebetulnya, jdlah diri sndiri. okay kwn2? i sbnrnya tk brape nk ada idea. sorry uolss :D

Friday, May 4, 2012

Aku hnya manusia kerdil dimatanya..

Assalamualaikum dan selamat tengah pagi :D
aku hnyalah manusia kerdil dimatanya? hmm! setiap insan pn berasa begitu. i salah sorg dprdnya berasa mcm ni. tiba2 mlm ni mood jiwang. ohmy! knp yer?

okay. i nk ceritakan kisah i dkt korg semua. i mempunyai seorang abg angkt berumur 27tahun. tgl di petaling jaya. setelah beberapa thn kami kenal sbg abg dan adk. ni br contact blk stlh sekian lama tk contact. and tonight on the phone dgn dia yg sgt bermakna. abg i byk bg nsht. pengalaman dia sgt byk. pernah jmpe mcm2 org dan mcm2 perangai la dia jmpe kan. smp skrg dia takut dh utk bg hati dia dkt insan bergelar wanita. katanya takut dipermainkan lagi. knp perlu jd begitu? 

i feel sorry for him. sb i pn wanita, so rs mcm tk patut kaum wanita berbuat demikian dkt dia. klau dh ada tunang,suami, and boyfie, admit la. jgnla biar tuan pnya bdan dpt tau sndiri. i rs nk menangis bila dgr crite abg i tuh. dia suruh i tumpukan dkt stdy. okay, focus tu focus jgk bang. but i need someone to take care of me. naluria manusia itu biasa terjadi. setiap org nkkn perhatian.

AND i think i falling in love with you. sb i dh knl abg angkt i ni lama. n tk salah klau beza 5thn pn kan? abg i br crite yg abg dia bakal khwn. abg dia umur 29 n bakal wife dia sama baya i 22thn. i mmg suka lelaki lbh tua dr i. sb apa? sb tahap kematangan yg i perlukan utk beri i nsht. apa patut i buat yer? tell him about my feeling or forget it? 

if bgtau, then dia dh ada org lain dlm hatinya, buat malu pulakkn. ntahla. mungkin i tk sesuai utk dia. i tk ksh pn apa org nk ckp psl entry ni. i just share apa crite i. org nk ckap i ppuan mcm mn pn, tu hak korg kan. i tk blh nk halang, yg tanggung dosa pn korg. so, up to you. kadang2 mmg ppuan kne mula dlu. tk semua lelaki kne mulakan. terpulang dkt diri masing2. cara i jenis straight to the point. bkn selindung2. tp, bab2 mcm ni, tk blh nk straight sgt. hmm! suggest pls apa patut i buat? :'(

Wednesday, May 2, 2012

Look Young (:


Assalamualaikum dan selamat malam semua. haa! msti para pembaca semua pelikkan apa bnda 'Look Young' ni? ni CFS nk crite psl Look Young. penangan dia sgt superb. like it very much. mn i tau? sb i amik bnda ni la i tau. hihi! 

setiap insan yg bergelak 'wanita' menginginkan kulit wajah yg cntik, tegang, dan lain2. pendek kata FLAWLESS la kan. look young utk dalaman wanita. utk mengurangkan letih dan sbgnya. Look young diperbuat drpd Jus saffron dan mengandungi kolagen dlmnya. tk pyh la kita sibuk2 nk suntik sini, suntik sana. buat sakit diri sndiri je kan. i mengaku dlu pn i ada amik vit c. kne suntik gk. skt kot. so, dr skt cmtu, baik i amik jus yg mcm ni. dh tentu2 tk skt. sedap lg ada la. 

Keistimewaannya? nk tau? bykkk...
-Menegang, menganjal, menghalus, melicin, dan mencerahkan kulit.
-Meningkatkan kadar metabolisma.
-Membekalkan tenaga dan stamina.
-Zat galian dan vitamin yg tinggi.
-Membantu melambatkan proses penuaan.
-Memulihkan semangat keintiman wanita.
-Mengatasi masalah dalaman wanita. 
(senggugut, keputihan, kegatalan / kekeringan)
-Sesuai utk semua golongan wanita.

Jus ni diperbuat drpd apa ek? inilah isi kandungan yg ada pd jus i minum setiap pg :D
Madu, minyak kelapa dara (VCO), Habbatussawda, Ekstrak Kacip Fatimah, Ekstrak Manjakani, Ekstrak Lobata, Ekstrak Serapat, Ekstrak Temulawak dan garam bukit.

Dengan pengambilan 3bulan berturut-turut, anda akan lihat hasilnya. khas utk wanita sahaja (seawal remaja sudah dtg haid) dan wanita HAMIL dilarang makan.
hnya perlu ambil 2kotak sebulan. sehari 1sachet sblm sarapan. lps minum, bykkn minum air masak. dan slps tu br makan. ambil setiap hari. sekotak berharga rm32. so, sebulan uols standby rm64 la. tk mahal kan? diingatkan supaya tdk mengambil ketika anda dtg bulan. sb produk ni mengandungi ayat Al-Quran. 

Wednesday, April 18, 2012

Talam dua muka *geleng kepala

Assalamualaikum and HYE ;)
haaa! knp pulak CFS cite psl talam dua muka lak ni? ada sapa2 yg makan kuih talam ke smp i buat entry sebegini? oh tdk! mmg tkde org mkn kuih talam. tp, i just nk mention dkt sini, i tk suka org TALAM DUA MUKA. dr you talam dua muka, baik you talam 789 muka. HAHA! knp 789? sb 789 tu no tuah fmly i. hikhik!

people now a days mmg rmai yg talam dua muka. even kwn2 i sndiri pn ada. i tknk mentioned sapa. sb bnda dh lps. tp, i hrap dia tk talam dua muka dhla kan. sb klau kita bersifat sebegini, kita akan buat org menjauhkan diri dr kita. wlpn skrg org tk nmpk, tp, lama-kelamaan org akan nampak dan org akan membenci kita. and sb i dgn bestie i tau salah seorg kwn kami bersikap sedemikian la, kami menjauhkan diri.

patutkah kita mereka cerita bg org bergado? patutkah kita mengata blkg psl kwn sndiri, then depan org kita kutuk tu, kita buat2 baik. buat2 caring? howhypocriteyouare? iskk! tk pyh nk berlagak mcm kau mampu segalanya la. aku tk hadap pn kau mampu ke tk girl ;)
i tk ksh la dr mn kwn2 i aslnya, aslkan jujur dlm persahabatan. bknnya khianat kwn sndiri. eeeee! teruk btlla ppuan cmtu. i bukan nk kutuk sapa2. ini hnya cadangan dr hati i sndiri la kan. terpulanglah nk trime ke tk ;)

kpd sesiapa yg tk sedar yg dia ada prangai sebegini, cpt2 lah sedar. i pn tk tau nk type apa dh. bye semua :p

Monday, April 9, 2012

Hargailah pasangan anda ;)

Assalamualaikum dan selamat malam.
apa khabar bloggers? sudah lama kita tdk bersua di laman ini kan? i pn dh lama tk update blog i ni.
agaknya dh bersawang dh. labah2 siap buat rumah agaknya kan kan?

Pada zaman masa kini, terlalu byk kes khwn cerai. knp ek? mungkin peredaran pd maza kini lbh kpd moden.
tgkla skrg, kemudahan IT sgtlah maju. dlu zaman surat-menyurat. skrg? zaman dihujung jari je. tkyh ssh2.
tk tau nk pg mn? semua dihujung jari je. dr zaman ke zaman kehidupan manusia pn berubah-ubah.
mungkin disebabkan kemudahan terlampau canggih smp manusia menyalah guna bnda tersebut. kita pn tk tau apa disebalik perpisahan pasangan2 tersebutkan?

Ada kalanya seseorang memilik pasangan hidup berupa paras menarik tetapi cakapnya pedas lagi menyinggung. ada pasangannya rupawan, bahasanya sedap didengar tetapi sgtlah boros. ada pula pasangannya pandai berjimat tetapi malas beribadah.

Kerencaman dalam mencari jodoh ini pernah diibaratkan dalam satu hadis : 'Manusia itu seperti unta. antara 100 ekor unta, sgt sulit kamu menemukan seekor yg sgt baik tunggangannya.' (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Pasangan ideal mmg sukar diperolehi dalam zaman yg penuh dgn pancaroba ini.
ada gadis yg mengeluh kerana sdh pnt mencari calon suami yg berkelayakan, gagah, hensem, tenang dan lembut serta kuat beribadah.

Ada teruna mengeluh sukar mencari calon isteri yg cantik rupawan, senang dipandang, sabar, jimat, suka beribadah dan pndai mengambil hati ibunya.

Sepatutnya kita kne igt satu pesanan : 'Hendaknya seorang Mukmin tdk meninggalkan seorang Mukminah. Klau dia membenci suatu perangai pd diri isterinya, dia pasti menyenangi perangai yg lain.'

Sejajar dgn firman Allah : 'Kemudian apabila kamu tdk menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tdk menyukai sesuatu, pdhl Allah menjadikan pdnya kebaikan yg byk.' (An-Nisaa: 19)

Sbg pasangan (baik suami mahupun isteri), jgnlah kita membiarkan begitu saja beberapa aib kekurangan pasangan kita. alasan bhw sikap sdh begitu sejak mula - tdk blh dipakai sama sekali.

Sikap manusia boleh diubah selagi ia sanggup merubahnya.

Kadang-kadang secara sengaja atau tidak, kita ingin mengubah keperibadian pasangan kita. Padahal menerima segala kelebihan dan kekurangan pasangan kita adalah salah satu kuci kejayaan dalam menjalinkan hubungan. Oleh itu, bersikaplah realistik, terimalah dia seadanya.

  • Cuba lakukan kegiatan bersama-sama. Jika anda berdua mempunyai hobi yang berbeza, cuba cari persamaan aktiviti. Mesti akan jumpa punya. Boleh sekadar menonton wayang bersama, atau berdua bersiar-siar di taman. Kalau anda lebih senang menghabiskan masa dengan sahabat berbanding dengan pasangan anda, maka anda berada dalam bahaya.

  • Jangan terlalu menuntut pasangan untuk menjadi pasangan paling sempurna di dunia. Jangan terlalu 'perfectionist'. Jangan suka memperbesarkan masalah kecil yang sebenarnya hanyalah sebahagian kecil daripada ketidaksempurnaannya.

  • Jaga komitmen antara satu sama lain. Jangan berjanji yang tidak boleh anda penuhi. Percaya dan hargai pasangan anda.

  • Jujurlah. Katakan dengan tenang, tidak perlu berteriak. Jujur adalah landasan utama dari sebuah hubungan.

  • Hormati dan hargai pasangan anda, terutama di depan orang lain. Jangan jatuhkan harga dirinya, sebaliknya beri dia sokongan dimanapun dia berada.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved FarsyaShamsudin