Thursday, December 6, 2012

Siapa kita?

firstly Assalamualaikum to all of you who read my bloggies :D sihat? hope korg semua sihat2 belaka. mksd i, kesihatan ;) entry kali ni, 'Siapa kita?'. wahhh MACAM menarik je. macam je ok. blm tntu menarik. act, i tkde idea nk mengarang. suddenly tgh layan lagu 'Muara Hati' dkt blog, i dpt idea. so, hope uols enjoying  to read this entry ;)

I ada kenalan yg suka judge org tnpa menilai hati budi seseorang. for me, kita tkde hak nk menilai seseorang dr luaran saje. klau tanggapan kita salah, tk ke berdosa? klau nk menilai pn, biar diri sndiri tau. tk perlu heboh ke org lain. orang akan fkr attitude kita sgt 'low' dkt situ. org akan bckap juga 'parents dia tk ajar ke attitude yg bgs dkt dia?'. ok,maybe i je yg akan berkata sebegitu. org lain i tk tau la. okla kawan2, lain org, lain caranya. hati mmg sama semuanya. tp, dalaman tu. adakah ianya sama? kita tk tau. siapa yg tau? Yang Maha Esa lbh mengetahui. jadi, jgnla pndai2 kita nk menilai org tnpa mengenali hati budi org tersebut. mungkin luarannya agak kasar kedengaran, tp, slalunya org mcm ni la lg mulia hatinya. dan mungking jgk, dlu dia pernah buat silap, jgnla smp tk betegur siapa. setiap manusia melakukan kesilapan. am i right? mungkin pd hr ini, dia telah berubah? who knows right? buruk mana pn seseorg, pasti baik akhirnya. Allah sentiasa memaafkan hambanya dan memberi peluang kpd hambanya utk berubah. mcm i jgk, i yg dlu tk tau nk diungkap mcm mn. i yg skrg, lbh kpd bersahaja. bkn nk angkat bakul sndiri. tp, masih byk lg yg perlu i perbaiki. mungkin di mata anda, i tkde la baik. pura2 buat baik or else. diri i hnya i je yg tau. people changed. 

Pengarajan dkt sini, jgnlah kita sesuka hati nk menilai org. igt tuhhh. hope korg enjoy la bc this entry. eventho to simple and to short. no idea btw. *winkwink*

5 komen2 dari kengkawan:

AL AZRUL said...

ada org suka judge org lain, utk pstkan org tu baik ke tak, tpi kdg2 slh judge jgk.. klu ada 6 sense awesome.. :)

RIZAWATI ABD RAHMAN said...

assalamualaikum wbt sayangkuu...

jom join GA yg akak tag kamu
http://nawnaj.blogspot.com/2012/12/1st-giveaway-by-sweet-freezer-2012.html

kalo rajin buat le.. tiada paksaan
:)

Farsya Shamsudin said...

Rizawati blh blh :D

Azrul kann. tp,slalunya slh judge.

Fendy said...

Allah jua penilai yg terbaik...

Farsya Shamsudin said...

btl tuh. Allah juga penilai yg terbaik. dr Nya juga kita dtg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved FarsyaShamsudin