Thursday, January 24, 2013

Bahana kasut tumit tinggi.

Perempuan mana yg tdk mahu kelihatan anggun dan menawan? salah satu cara yg biasa digunakan agar kelihatan anggun, seksi dan menawan adalah dgn menggunakan kasut bertumit tinggi (high heels). tapi sedarkah anda pemakaian kasut bertumit tinggi ini sebenarnya membawa banyak elemen negatif utk kesihatan anda? sedarkah dgn anda menambah ketebalan/ketinggian tumit kasut, anda juga menambah ketidakstabilan pd kaki.

Menggunakan kasut tumit tinggi akan membuatkan pinggul miring ke depan dan menambah lengkungan pd tulang belakang. tulang belakang akan condong ke belakang utk menyokong keseimbangan dan hal ini dpt menyebabkan pemampatan pd punggung bahagian bwh.


Kesan-kesan bahana menggunakan kasut bertumit tinggi :

1. Ketika menggunakan kasut bertumit tinggi, pinggul miring ke depan, dan menambah kelengkungan pd tulang belakang. tulang belakang akan bertumpu ke belakang utk memperbetulkan keseimbangan, dan hal ini dpt menyebabkan pemampatan pd punggung bahagian bwh.

2. Pemakaian kasut bertumit tinggi yg berterusan juga dpt meningkatkan risiko radang pd ibu jari, kerosakkan tulang telapak kaki, dan meningkatkan kaki merosot ke bahagian dpn kasut kerana beban tubuh tertumpu pd jari-jari kaki.

3. Postur yg dihasilkan ketika berjalan dgn kasut bertumit tinggi, menambah paksaan pd bahagian belakang lutu, kawasan umum dari osteorthritis di antara wanita.

4. Kasut bertumit tinggi mendorong pusat massa pd tubuh ke depan, membuat pinggul dan tulang belakang tdk sejajar lagi. dr samping tubuh akan terlihat melengkung.

5. Otot betis berkontraksi dan menyesuaikan sudut dr kasut bertumit tinggi, menyebabkan otot menhadi lbh pendek dan tegang.

6. Tinggi tumit kasut dan bahagian depan kasut yg sempit dpt menimbulkan penebalan jaringan saraf antara jari ketiga dan keempat yg dpt menimbulkan rs skt dan mati rs pd jari.

7. Kaki akan mudah cedera, terutama bahagian buku lali.

8. Otot kaki bahagian bwh tdk akan bekerja secara maksima.

9. Peredaran darah tdk lancar dan terhambat di beberapa tmpt.

10. Otot lbh mudah cedera dan berkumpul pd suatu tmpt kerana aliran drh tdk lncar.


11. Mengenakan kasut bertumit tinggi membuat bdn cenderung condong ke depan, ini menyebabkan perlahan, tp pasti tulang punggung anda tdk akan tegak dan lurus, namun condong ke depan.

12. Tekanan pd jari-jari kaki lbh bsr, sehingga pd umumnya jari kaki akan bengkok, bentuknya tdk lg alami spt biasanya.

13. Beberapa peneliti menyebutkan bahawa kasut bertumit tinggi mampu mempengaruhi ketidak lancaran sistem urogenital. mereka yg mengenakan kasut bertumit tinggi, sistem pembuangannya tdk lncar, sulit membuang air bsr mahupun kecil.

14. Mempengaruhi bentuk tulang dan tubuh.

15. Mempengaruhi kesuburan dan hasrat seksual.

Penggunaan kasut bertumit tinggi walaupun cukup berbahaya, namun tdk dpt dipisahkan dr kehidupan seorang wanita. maka sebaiknya gunakan kasut bertumit tinggi seperlunya shj. jgn gunakan kasut bertumit tinggi setiap saat. sebuah penelitian menyatakan bahawa sebaiknya menggunakan kasut bertumit tinggi tdk lbh dr 2-4jam sehari.

Semakin tinggi tumitnya semakin berbahaya, toleransi tinggi tumit tinggi adalah smp 1 inci. tumit lbh dr 1 inci selain tdk selamat dan mampu mencederai kaki, juga dpt mengubah bentuk kaki anda.

0 komen2 dari kengkawan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved FarsyaShamsudin